top of page

5 základních pilířů úspěšného businessu

Když už se rozhodnete k tak obrovskému skoku, kterým bezpochyby start nového businessu je, měli byste na prvním místě akceptovat fakt, že se máte mnoho co učit. Řídit úspěšný business není pouze o talentu, se kterým jste se narodili. Úspěšný business potřebuje také odhodlání, obezřetnost a neustálou pozornost.

Díky možnostem, které nám poskytuje virtuální svět internetu, je dnes zakládání nového podnikání mnohem jednodušší, než tomu bylo dříve. Přesto bychom neměli podceňovat potřebu neustále se učit novým praktickým vědomostem, které k podnikání patří. Již víte, co jsou to jednicové náklady? Říká vám něco automatizace marketingu? A co marketingová koncepce hostitel-příjemce? Každý ctižádostivý podnikatel by měl nejprve projít menším sebevzdělávacím obdobím, než se po hlavě pustí do nemilosrdného světa podnikání. Následky špatných rozhodnutí, pramenících často z nedostatku zkušeností, mohou mít nedozírné následky na naše budoucí životy. Plánování, obezřetnost a neustálá pozornost, by měla být denním chlebem každého začínajícího podnikatele.

Pokaždé když potenciální zákazník navštíví vaši profesionální webovou stránku, neměl by v první řadě být vystaven složitému proklikávání, stránky by měli na první prohlédnutí odpovědět na jeho základní otázky a celé ovládání stránek by mělo být "user-friendly". Navigace by měla být jednoduchá, texty by měli být čitelné a titulní strana by neměla být příliš přeplněná informacemi. Titulní strana by měla spíše fungovat jako takový inteligentní rozcestník, který pomůže vašemu potenciálnímu klientovi zorientovat se ve velice krátkém čase.

Hlavní část každého úspěšného businessu je schopnost vás jako podnikatele stručně a jasně informovat pomocí pár slov o vašem záměru a o tom čím se vlastně zabýváte. Stručná sdělení jako "Právě otevíráme náš bar! Zavítejte k nám!" atp. Jsou klíčové zvláště pro správné nastartování businessu. Silně motivační, důvěryhodné a přesvědčující texty jsou klíčové nejen pro samotný prodej, ale také pro vyhledávanost vašeho webu. Nepodceňujte texty, málo textu = špatná odezva a malá návštěvnost. Texty byste měli psát sami. Nikdo nerozumí tak dobře vašemu businessu jako vy sami. Nenechte tuto "otravnou" práci dělat někoho za vás. Zjistěte si také, jaká klíčová slova byste rádi obsadili v rámci vyhledávačů. Těmito klíčovými slovy byste měli naplnit své texty, stejně tak jako byste měli těmito klíčovými slovy označit obrázky umístěné na vašem webu. Vyberte (zvláště na začátku) pouze tři klíčová slova, kterými se budete snažit nalákat veřejnost ke svému businessu. Není dobré zaměřovat se na klíčová slova, která jsou valně navštěvovaná. Taková klíčová slova jsou zaprvé již obsazená a často se o první stránku vedou doslova virtuální marketingové války. Pro start vašeho businessu doporučujeme vybrat si nějaká 3 méně vyhledávaná klíčová slova, která se v součtu navštěvovanosti vyrovnají mocným klíčovým slovům, která mají vysokou návštěvnost v rámci vyhledávání. Text je klíč, odemkněte si jeho pomocí dveře do světa úspěšného businessu!

Sociální média jsou v moderním světě podnikání možná nejklíčovější marketingovou arénou. Sociální média skýtají navíc obrovskou výhodu pro malé a střední podnikání. Korporace ve světě "přátel" nemají příliš šanci. Proto by váš začínající business neměl působit příliš korporativně a nafoukle, ale spíše mile a vstřícně. Design vašich stránek by měl mít vždy něco společného s grafikami užitými na vašich stránkách v rámci sociálních sítí. První čemu byste však měli věnovat pozornost, je to jak skutečně sociální média fungují. Až si budete jisti v kramflecích, začněte budovat svůj brand. Jakmile se ocitne potenciální klient na kterékoliv vaší stránce v rámci sociálních sítí, měl by okamžitě poznat, že stránka patří k vašemu webu, který provozujete v rámci klasického internetu. Pamatujte si že zprvu se vůbec nemusí projevit úspěchy z vašeho úsilí na sociálních sítích, je to běh na dlouhou trať, u které jste právě na startovní čáře. To samé platí u vyhledávačů. Než vás například Google doporučí na první stránku, než vaše SEO začne být opravdu úspěšné, trvá to minimálně tři měsíce, někdy i roky. Ale pokud budete neustále pracovat na svém webu, vylepšovat jeho texty, obrázky, sekce a budete neúnavně pracovat na sbírání nových a nových lajků pro vaše stránky na sociálních sítích, úspěch se určitě dostaví.

Ani ty nejlépe napsané webové stránky se nevyrovnají práci, kterou s nimi musí podnikatel vykonat. Plody úspěchu přijdou, ale musíte neustále zdokonalovat a zdokonalovat. K úspěšnému udržení vašeho podnikání patří ovládnutí zákaznické péče a quality management. Ani ten nejkrásnější bar nepřivítá nového zákazníka znovu, pokud jej přivítá neochotná obsluha. Tento příklad si naroubujte na svůj business a poznejte potenciální slabiny quality managementu. Mluvte se svými novými zákazníky, ptejte se jich, co jim chybělo při kontaktu, co jim vadilo a co by je mohlo odradit. Podnikatelé až moc často "dojedou" se svým businessem na konečnou díky špatné zákaznické péči a díky špatnému quality managementu. Efektivní zákaznická péče by měla také obsahovat kompletní support včetně operativní a flexibilní komunikace. Není nic horšího, než se zákazníkovi ozvat až po týdnu co od vás požadoval nějakou službu. Ideální je, když se dostanete do kontaktu se zákazníkem okamžitě, například pomocí chatu či okamžité reakci. Je na vás jakou formu komunikace si zvolíte, každému businessu vyhovuje něco jiného. Dáme vám takový tip. Pokuste se zeptat svých zákazníků, kterých 10 věcí by rozhodně neradi slyšeli. Nikdo však nemá rád dotazníky, jsou neosobní. Zeptejte se jich při kávě či při telefonické komunikaci ve chvíli, kdy jsou spokojení s vaším supportem.

Podnikatelé často podceňují analytiku a statistickou činnost. Často ji vůbec neřeší a to ačkoliv v dnešní době máme k ruce velice efektivní a bezplatná řešení. Statistiky vám řeknou, co vaše zákazníky nejvíc zajímá. Řeknou vám také jaký obsah je pro ně totálně nezajímavý. Cílem by mělo být udržet zákazníka na stránkách co nejdéle a zajistit co nejmenší míru okamžitého opuštění stránek. Ze začátku to asi nebude žádná sláva. Snažte se srazit míru okamžitého opuštění vašich stránek pod 50% hranici a můžete, zvláště u startujícího businessu, mluvit o úspěchu. Jak ale zákazníka udržet na své stránce? Vědomosti, zajímavosti, informace, předávané zkušenosti a kapka vašeho know-how, to je to co udrží vašeho potenciálního zákazníka v kontaktu. Třebas si nakonec řekne "oni jsou skuteční odborníci" a obrátí se na vás s prosbou o službu či zakoupí váš výrobek. Pokud chcete však vyloženě získat zákazníka, musíte mu v první řadě poskytnout něco zcela zdarma. Například poradenství. Rada vás nebude stát tolik nákladů (většinou jde jen o čas), prohloubíte kontakt se zákazníkem a získáte jeho důvěru. Přemýšleli jste, proč jsou například služby sítě facebook zcela bezplatné? A co takové ochutnávky? Nebo základní bezplatný servis? Či bonus v rámci prvního klientského balíčku? Už víte, proč čtete tento článek? Hmmmm?

Jste připraveni začít svůj business? Rozhodli jste se posílit své podnikání? Sledujte naše články, a pokud hledáte profesionální pomoc zkušených marketérů, jste na správné adrese. Tým Gladio marketing je tu pro Vás!

Pokud máte nějaké dotazy, můžete využít diskuse pod článkem. Rádi vám odpovíme!

Doporučený článek
Poslední příspěvky
bottom of page