top of page

5 tipů pro sociální média a SEO pro rok 2022

Rok 2022 bude jistě vzrušující rok v oblasti optimalizace pro vyhledávače a marketing sociálních sítí. Jaké jsou hlavní zajímavosti ze světa marketingu? O jakých trendech bychom se měli blíže informovat aby byl náš business stále úspěšný či úspěšnější? V čem si letos můžeme pomoct před konkurencí?


Tyto dvě oblasti, sociální média a vyhledávání, se neustále vyvíjejí, provází je spousta změn, zejména rychlé změny v chování spotřebitelů a uživatelů internetu.


Abychom uspěli, měli bychom se těmto změnám přizpůsobit a využívat nejnovější a nejúčinnější strategie. Níže uvádíme 5 nových trendových marketingových tipů a co máte udělat, abyste zůstali na špici:



Optimalizace pro mobilní telefony

1. Mobilní optimalizace je nutností


V loňském roce, mobilní telefony generovaly větší provoz než stolní a přenosné počítače, tak jako rok předtím. Jde zkrátka trend, který nelze již zastavit. Prakticky každý používá svůj smartphone nebo tablet k vyhledávání informací na internetu. Je samozřejmé, že majitelé podniků a firem se snaží vyhovět potřebám uživatelů mobilních zařízení pro generování a zvýšení počtu konverzí tj. dosažení žádaného cíle.


Pokud vaše webové stránky stále nejsou optimalizovány pro mobilní zařízení, pak riskujete ztrátu zákazníků a jejich přechod ke konkurenci. Tato skutečnost je posílena faktem, že Google přišel s novou "Mobilegeddon" aktualizací, která podporuje mobil-friendly webové stránky a prakticky diskvalifikuje stránky, které optimalizaci nemají.


Ujistěte se, že poskytujete nejlepší uživatelský zážitek vašim zákazníkům bez ohledu na zařízení, které používají.



2. Hlasové vyhledávání přináší obrovské změny


Digitální asistenti se stali velice populárními mezi mobilními uživateli v posledních několika letech, a to díky jejich mnohonásobně zlepšené funkčnosti. Siri, nyní i Cortana dělají životy uživatelů tak mnohem pohodlnější.


To však představuje novou výzvu pro obchodníky, protože nyní musí optimalizovat i pro hlasové vyhledávání.


Lidé používají různé vyhledávací termíny při mluvení a psaní, často jiné než při klasickém textovém vyhledávání.


Hlasové vyhledávání podporuje dlouhé kombinace klíčových slov, takže nezapomeňte uvádět i tyto termíny. Krátká slova již nejsou jediným způsobem jak zvýšit své šance na žebříčcích vyhledávačů.



3. Místní SEO bude ještě důležitější


Se zahájením vašeho podnikání, Google klade ještě větší důraz na místní SEO.


Došlo k významným změnám v tom, jak Google prezentuje výsledky vyhledávání dle místních podmínek. Různé vyhledávací prvky jsou použity k poskytnutí okamžité informace o místních podnicích. Výsledky vyhledávání doplňuje například i logem, pokud máte pomocí meta-tagů propojený web s firemní stránkou na Google firmách atd.


Je nezbytně nutné, aby vaše firma byla uvedena na Facebooku a měla zápis v mapách vč. potřebných ověření firemního webu na Google firmách. Toto vše vám pomůže k lepší viditelnosti ve vyhledávání.


4. Sociální příspěvky dostat na vyšší pozici


Je to dobrý tah, pokusit se zařadit svůj příspěvky s odkazem či univerzálním obsahem (videa, obrázky, zprávy, atd) na stránkách či v diskusních skupinách. Letos byste neměli zapomenout také na hodnocení příspěvků či samotné stránky. Stále platí, že čím více hvězdiček, tím lépe pro business :) a zvláště nyní, kdy začalo být hodnocení skutečně objektivní a kdy již není tak jednoduché získávat hodnocení pomocí triků. Zejména Facebook v tomto ohledu prošel velkou proměnou. Navíc Google vyhledávač má rád firmy, kterým přibývají hodnocení na jeho vlastní sociální síti.


Marketingoví vlci již využívají sociální média k získání větší viditelnosti ve vyhledávačích.


Když zákazníci zadají název vaší společnosti do vyhledávacího pole sociální sítě, je třeba se ujistit, že vaše profily sociálních médií jsou vidět na první straně. Zákazníci si navíc zvykli vyhledávat i pomocí těchto polí. Často tak zákazník ani neopustí prostor sociální sítě a vybírá rovnou tam. Váš název by měl ideálně kopírovat vyhledávané výrazy, které mohou použít zákazníci ve vyhledávači např. "Pedikúra Vinoř" apod.


Různé sociálních sítě nyní také podporují dlouhá obsahová videa, nejvíce však Facebook. Krátká videa jsou ideální i pro samotné webové stránky již jen z toho důvodu, že udrží uživatele na vašich stránkách o pár vteřin déle a váš index tak může růst. Čím více sdílení, čím více lajků a komentářů, tím lépe. Nevíte si rady jak takové video natočit? Nevadí. Gladio marketing vyřeší tento technický problém za vás, viz příklady z naší sekce Videoprodukce.


5. Metoda budování linků bude nadále účinná pro SEO


Mnozí říkají, že budování odkazů je třeba se úplně vyhnout, a to zejména po aktualizaci Google Penguin filtru, která v roce 2017 shodila miliony webových stránek. Tento software byl vyvinut pro penalizaci webů, používajících manipulativní techniky k dosažení vysokého hodnocení a lepšího indexu.


Ale odkazy jsou pravděpodobně nejdůležitějším faktorem pro úspěšné SEO. Dokud jsou odkazy používány ve vyhledávačích pro umístění webových stránek, budování linků zůstane navždy v platnosti. Vždy jde na prvním místě o kvalitu obsahu a zdali směřuje odkaz na navštěvovanou stránku či stránku s dobrým hodnocením. Nekvalitní či málo navštěvovaný web, může váš link sice deklasovat, ale pokud jde například o dlouhodobě prezentovanou doménu, která má dobrý index díky historii, naopak vám takový odkaz pomůže. Platí pravidlo, že kvalita vítězí nad množstvím. Ujistěte se, že vaše odkazy jsou kontextové, relevantní a že se vážou ke skutečnému a kvalitnímu obsahu. Vyhýbejte se použití stejných klíčových slov u kotevního textu pro daný odkaz, aby se vás náhodou neoznačil Penguin za spam. Pokud jde ale zároveň o vaše obchodní jméno, je to také jiný případ. Zapojte se do našeho Programu zpětných odkazů a vylepšete si index!


Víte, že každý zákazník Gladio marketing získává k novému webu mobilní verzi zdarma?


Víte, že ke každému novému projektu provádíme pokročilé SEO vč. zavedení ověřovacích meta-tagů?


Nové webové stránky od Gladio marketing dynamicky propojujeme se sociálními sítěmi vč. automatizace.


Chcete vědět více? Kontaktujte nás ještě dnes!



Doporučený článek
Poslední příspěvky
bottom of page